Jamaer architecten

Restauratie vierkantshoeve Printhagen

type: Restauratie, Cultureel
ligging: Printhagendreef 1 - 3720 KORTESSEM

Restauratie van geklasseerde vierkantshoeven en kasteel van Printhagen.

De site behoort tot een van de belangrijkste historische sites van Limburg. Het kasteel en het hoevecomplex zijn sinds 12 juni 1986 beschermd als monument  In hetzelfde beschermingsbesluit werd het site en de omgeving beschermd als dorpsgezicht.

In de inventaris van het cultuurpatrimonium Bouwen door de eeuwen heen wordt het kasteeldomein als volgt besproken: De site is gelegen in een Engels park dat zich vnl. ten Z.W. uitstrekt. Zware vierkante constructie van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een hoog tentdak(leien) met drie dakkapellen en een achthoekige lantaarn als bekroning in kern uit XVII A Bakstenen gebouw met mergelstenen afwerking, bestaande uit speklagen, hoekbanden, steigergaten en kleine rechthoekige vensters met negblokken op de derde bouwlaag, ook nog gedicht kloosterkozijnen op de tweede bouwlaag.

Lelievormige krulankers Verbouwing kalkstenen steekboogvensters op de eerste twee bouwlagen van ca 1760 Getoogde deur in een kalkstenen geblokte omlijsting met sluitsteen en geprofileerde druiplijst eveneens van ca. 1760 Dubbele trap van bescheiden afmetingen De drie vrijstaande gevels van het kasteel zijn op deze deur na volkomen identiek. Interieur in Luikse rococo uit einde XVIII- houten trap in hal, stuc in eetzaal, marmeren schouwen.

Archief